Warsztaty i pokazy naukowe w Centrum Nauki Leonardo da Vinci!
Odsłony: 696
Sobota:
11:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie” – rezerwacja dla grupy
12:00 –„Ornitologia – jestem na pTAK”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Gdzie jest ten kraj, w którym pieprz rośnie?”
Niedziela:
10:00 – „Gdzie jest ten kraj, w którym pieprz rośnie?”
12:30 – „Ornitologia – jestem na pTAK”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Ornitologia – jestem na pTAK”
„Gdzie jest ten kraj, w którym pieprz rośnie?”
Zajęcia poruszające tematykę z zakresu przypraw i ziołolecznictwa. Co to jest pieprz ziołowy? Czy pieprz biały i czarny pochodzi z tej samej rośliny? Czy za pomocą węchu można odgadnąć czy przyprawa jest słodka czy ostra? To tylko niektóre z pytań, na które postaramy się odpowiedzieć na zajęciach. Dodatkowo każdy z uczestników wykona swoją wyjątkową mieszankę przypraw, którą zabierze do domu.
„Ornitologia – jestem na pTAK”
Sezon zimowy to szczególny czas, w którym powinniśmy się zatroszczyć o naszych skrzydlatych przyjaciół. Nie wszystkie bowiem gatunki odlatują do ciepłych krajów. Dlaczego część ptaków zostaje w Polsce, jak im pomóc przetrwać największe mrozy? Czym dokarmiać aby nie zaszkodzić i jak budować karmniki… to tylko część zagadnień, które omówimy na zajęciach. Oczywiście poza częścią teoretyczną, nasi młodzi ornitolodzy wykonają szereg doświadczeń, które przybliżą podstawowe cechy anatomicznej budowy ptaków, w tym właściwości piór czy rodzaje dziobów. Na zakończenie uczestnicy zbudują karmniki, które zabiorą do swoich gospodarstw deklarując chęć zimowej opieki nad skrzydlatymi sąsiadami.
„Gdy widzę słodycze to kwiczę- dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
Pokaz naukowy „Podróż do chemicznej planety Higgsa”
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.