Warsztaty i pokazy naukowe w Centrum Nauki Leonardo da Vinci!
Odsłony: 656
Sobota:
10:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
12:00 – „Zajęcia na podwójnym gazie” – rezerwacja dla grupy
14:00 –„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Ja jako farmaceuta”
Niedziela:
10:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo”
12:00 – „Ja jako farmaceuta”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
„Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Małe, twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby.
Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponadto młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?
„Ja jako farmaceuta”
Podczas warsztatów odpowiemy na pytania, czym zajmują się farmaceuci, jak powstają leki w recepturze apteki oraz jak powstają kosmetyki do pielęgnacji ciała i włosów? Każdy uczestnik pozna najpopularniejsze rodzaje maści, dowie się jak one powstają i wykona kilka minikosmetyków np. prostą maść chroniącą skórę przed czynnikami atmosferycznymi, musujące kulki do kąpieli, peeling lub maseczkę do włosów.
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.